• Pomidory z grilla
    Pomidory z grilla
  • Caprese
    Caprese
  • Minestrone
    Minestrone
  • Łosoś z grilla
    Łosoś z grilla
  • Pieczone ziemniaki
    Pieczone ziemniaki
  • Crostata
    Crostata
  • Salatka
    Salatka
  • Penne
    Penne

przepisy

 

Poniżej zamieszczamy wybór przepisów kulinarnych w których można zastosować nasze produkty. Radzimy spróbować. Życzymy smacznego !!!

 


POMODORI GRIGLIATI

Pomidory z grilla


Składniki: kilka ładnych, dojrzałych pomidorów, oliwa z oliwek, czosnek, sól, pietruszka


Czas przygotowania: ok.10 min.


Pomidory umyć, pokroić w grube plastry lub przekroić na połówki, przesmarować oliwą, posypać solą. W miąższ wetknąć pokrojone ząbki czosnku. Piec na grillu lub w piekarniku, około 2 min. z każdej strony. Po wyjęciu , polać oliwą i posypać pietruszką.

 


CAPRESE

Sałatka z pomidorów i mozarelli


Składniki: świeże, dojrzałe pomidory, orginalny włoski ser mozarella, oliwa z oliwek, sól,  świeża bazylia


Czas przygotowania: ok.30 min.


Pomidory umyć, pokroić w plastry. Ser pokroić w plastry i ułożyć na przemian z pomidorami na talerzu lub półmisku. Posypać solą,  i polać oliwą z oliwek. Udekorować świeżą bazylią.

 


 

SALMONE GRIGLIATO

Łosoś z grilla

 

Składniki: plastry łososia, sok z cytryny,  oliwa z oliwek,  sól

 

Czas przygotowania: ok.15 min.

 

Łososia posolić, posmarować oliwą z oliwek, smażyć na grillu z każdej ze stron po około 5 min.
Po usmażeniu skropić cytryną.


PATATE ARROSTO

Pieczone ziemniaki

 

Składniki: kilka dużych ziemniaków, rozmaryn,  czosnek, oliwa z oliwek,  i sól

 

Czas przygotowania: ok.25 min.

 

Ziemniaki umyć, pokroić  a następnie ułożyć na blaszce. Dodać oliwę z oliwek, sól, 3-4 ząbki czosnku oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu. Wszystko wymieszać i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C). Piec do momentu zarumienienia się ziemniaków.

 


CROSTATA, czyli coś dla koneserów ciast

 

Składniki: 500 g mąki, 3 jajka, 100g oliwy z oliwek, 100g masła lub margaryny, 200g cukru, pół opakowania proszku do pieczenia, marmolada (lub nutella)

 

W pierwszej kolejności należy zmiksować jajka z cukrem, a następnie dodać resztę składników (za wyjątkiem marmolady) i wyrobić ciasto. Przygotować formę (najlepiej okrągłą, ale to rzecz gustu) wysmarowaną tłuszczem. Niewielką ilość ciasta pozostawić do dekoracji wierzchu. Ciasto ułożyć na blaszce i przesmarować marmoladą. Z ciasta pozostawionego do dekoracji uformować wałki (paski) i przyozdobić nimi wierzch ciasta tak aby powstała kratka (patrz zdjęcie). Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C, ok. 40 minut.

 


 

Smacznego !!!